4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Toyota RAV4 - Subaru Forester 2.0X - Suzuki Grand Vitara 2.0 JLX

  • Κανονικά, το σύστημα ελέγχου σταθερότητας δεν επιτρέπει τέτοιες γωνίες. Κανονικά...

  • Ανανεωμένο, ευρύχωρο, εμφανίσιμο και ποιοτικό. Κρίμα που ο κινητήρας είναι εμφανώς ο ασθενέστερος των τριών ανταγωνιστών.

  • Πρωταθλητής στις υψηλές στροφές ο νέος κινητήρας του Forester. Οι 158 ίπποι δεν κρύβονται και τα 9,9 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα είναι το φυσικό επακόλουθο.

  • Απόδοση σε όλο το φάσμα των στροφών και κορυφαίες τιμές απόδοσης στο δυναμόμετρο για τον κινητήρα του RAV4. Tο σχεδόν 1,5 τόνου βάρος, όμως, δεν επιτρέπει την επίτευξη κορυφαίων επιδόσεων, τουλάχιστον στον τομέα της επιτάχυνσης από στάση.

Βαρομετρικό χαμηλό!

Εξοπλιστείτε για ακραία καιρικά φαινόμενα - και όχι μόνο: το «αριστείο» μας Forester, η νέα έκδοση του πρώτου σε πωλήσεις Grand Vitara και το άρτι αφιχθέν στην ελληνική αγορά RAV4 είναι έτοιμα για όλα!

ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΘANOΣ HΛIOΠOYΛOΣ

ΑΝ αυτό που κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια είναι ο γάτος που ξεχάσαμε έξω σε περίοδο ακραίων καιρικών φαινομένων, τότε αυτά που κάνουν βρουμ βρουμ μπροστά από την πόρτα μας δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από τα νέα SUV της αγοράς, έτοιμα για συγκριτικό. Ούτε ραντεβού να είχαν δώσει, αφού, πάνω κάτω, όλα στην ίδια περίοδο ανανεώθηκαν (οι νόμοι της αγοράς, βλέπετε), βάζοντας πάλι σε έγνοιες υποψήφιους αγοραστές και δημοσιογράφους. Πόσο ΙΧ, πόσο τζιπ, πόσο πρακτικά και, εντέλει, πόσο καλά ή καλύτερα απ’ τα κοινά αυτοκίνητα είναι τα SUV της συγκριτικής δοκιμής μας;
Η μαγική συνταγή σε αυτήν την κατηγορία είναι να κάνεις τα πάντα καλά. Και στο χώμα και -κυρίως- στην άσφαλτο, και χώρους να προσφέρεις, και πολυμορφικότητα, και εμφάνιση, και κύρος. Γιατί ο λόγος για να επιλέξει κανείς ένα SUV, εκτός από το να σουλατσάρει στα μαζαγιά Κολωνακίου και Β.Π. (αν και οι αυξημένες χωροταξικές απαιτήσεις της εν λόγω κατηγορίας έχουν μεταφέρει τον πήχη ψηλά, από Range Rover και πάνω), είναι να έχεις ένα αυτοκίνητο για πραγματικά όλες τις δουλειές και όλες τις καταστάσεις. Που να μην κωλώνει πουθενά! Η χρυσή τριάδα των νέων και ωραίων αποτελείται από τους συνήθεις υπόπτους: RAV4, Forester και Grand Vitara σε νέες περιπέτειες.
Πρώτο απ’ όλα, κατακαλόκαιρο, εμφανίστηκε το Suzuki. Και καιρός ήταν, για να λέμε την αλήθεια, αφού, από πλευράς εμφάνισης και μόνο, το ιαπωνικό SUV-σταθμός για την ελληνική αγορά και είχε και έδειχνε την ηλικία του, ύστερα από επτά χρόνια στο κουρμπέτι. Μεγαλύτερο σε διαστάσεις σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά, αλλά και αυτό με το μεγαλύτερο μεταξόνιο (2.640 χλστ.) μεταξύ των ανταγωνιστών, τελείως διαφορετικό σε εμφάνιση, αλλά αρκετά οικείο για την κατηγορία στο μάτι, αισθητά αναβαθμισμένο και με το δείκτη απτής ποιότητας στο ζενίθ στο εσωτερικό. Από κάτω, αυτοφερόμενο αμάξωμα, αλλά με ενσωματωμένο πλαίσιο, ήτοι πιο άκαμπτο και ανανεωμένο, κάτι που ισχύει και για τις αναρτήσεις (πολλαπλών συνδέσμων, παρακαλώ!), και με μόνιμη πλέον τετρακίνηση.
Σε αντίθεση με την εκ βάθρων ανανέωση του Vitara, το μόνο που αναβαθμίστηκε εκ βάθρων στο νέο Forester, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση της Φρανκφούρτης (λίγο αργότερα από το Suzuki, δηλαδή), ήταν ο ατμοσφαιρικός κινητήρας του. Γιατί, πες πες, οι άνθρωποι της Subaru κατάλαβαν ότι, για να τα βάλεις με RAV και ΣΙΑ, χρειάζεσαι ανάλογη ιπποδύναμη. Με 158 ίππους, τα πράγματα έγιναν, λοιπόν, σαφώς καλύτερα, ενώ σίγουρα προς το καλύτερο είναι και οι αισθητικές επεμβάσεις στην εμφάνιση του αυτοκινήτου. Το μόνο που κανείς σ’ αυτήν την πλευρά του πλανήτη δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ είναι γιατί οι Γιαπωνέζοι εμμένουν στα ταμπούρα στους πίσω τροχούς!
Δισκόφρενα και στους τέσσερις τροχούς έχει το RAV4 (το μοναδικό απ’ τα τρία αυτοκίνητα της δοκιμής μας) και γι’ αυτό ανταμείβεται με την καλύτερη απόσταση ακινητοποίησης από τα 120 χλμ./ώρα (62,1 μ., έναντι 66,4 μ. του Forester και 65,9 μ. του Vitara), αλλά και μια παραδειγματική εκμετάλλευση χώρων, χωρίς να είναι το μακρύτερο ούτε σε μεταξόνιο (2.560 χλστ.) ούτε σε μήκος (4.395 χλστ.). Έχει, όμως, αρκετό πλάτος και ύψος και δυνατότητα μετακίνησης του πίσω καθίσματος κατά το διαμήκη άξονα, που χαρίζει στο πορτ μπαγκάζ χωρητικότητα 586 λίτρων, κερδίζοντας αμέσως τις εντυπώσεις. Όσο για την εμφάνιση, οι σχεδιαστές δούλεψαν ουσιαστικά πάνω στη βάση του προηγούμενου μοντέλου, στρογγυλοποιώντας τις ακμές και διαφοροποιώντας ριζικά μόνο την κλίση της τρίτης κολόνας, δημιουργώντας ένα σύνολο λιγότερο τζιποειδές, αλλά με κορυφαία αεροδυναμική, της τάξης του 0,31. Στον τομέα του κινητήρα, τέλος, το μόνο που άλλαξε ήταν η ηλεκτρονική του χαρτογράφηση, με αποτέλεσμα η απόδοση να αυξηθεί από 150 στους 152 ίππους και η ροπή από τα 19,6 στα 19,8 χλγμ.

Από... τεχνική σκοπιά
Περί συστημάτων τετρακίνησης ο λόγος και καιρός να εξηγήσουμε τις διαφοροποιήσεις που έχουν επέλθει στα νέα Suzuki και Toyota. Tο πρώτο απέκτησε μόνιμη τετρακίνηση, ήτοι τρίτο, κεντρικό, διαφορικό, το οποίο είτε είναι «ελεύθερο» για εντός δρόμου χρήση είτε «κλειδώνει» σε ποσοστό 47%-53% εμπρός-πίσω, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να υφίσταται και το κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων μετάδοσης.
Το RAV4, αντίθετα, «έχασε» το κεντρικό διαφορικό του, το οποίο αντικατέστησε ένας ηλεκτρομαγνητικά εμπλεκόμενος συμπλέκτης. Αποτέλεσμα; Υπό κανονικές συνθήκες κίνησης, το RAV είναι προσθιοκίνητο, ενώ, σε περίπτωση ολίσθησης κάποιου τροχού, η κατανομή διαφοροποιείται μέχρι το μέγιστο του 55%-45% εμπρός-πίσω. Aκριβώς στο ίδιο ποσοστό «κλειδώνει» ο συμπλέκτης, όταν πατηθεί το διακόπτης «4WD Lock» στο ταμπλό και εφόσον, βέβαια, η ταχύτητα του αυτοκινήτου δεν ξεπερνά τα 40 χλμ./ώρα.
Στο Forester διατηρείται η κλασική διάταξη τριών διαφορικών που η Subaru αποκαλεί «Symmetrical All Wheel Drive», η οποία διαφέρει από αυτήν του Suzuki στο γεγονός ότι κεντρικό και πίσω διαφορικό είναι μπλοκέ και ενεργοποιούνται αυτόματα από τη διαφορά ταχύτητας των τροχών, ενώ συνεχίζουν, φυσικά, να υφίστανται και οι «κοντές» σχέσεις.
Στην πράξη; Ουσιαστικά, οι τεχνικοί αλλά και το μάνατζμεντ της Τοyota ποντάρουν τα ρέστα τους στο ασφάλτινο alter ego του καλοπουλημένου μοντέλου τους, ξεκινώντας, φυσικά, από την παραδοχή ότι ένα SUV δεν είναι τζιπ και ως τέτοιο θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν αποκλειστικά εντός δρόμων και μόνο περιστασιακά εκτός. Τι κερδίζουν απ’ αυτό;
Βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα RAV4 τρίτης γενιάς ως μια ολοκληρωμένη πρόταση, θα πρέπει να τους πιστώσουμε το συνολικό κέρδος σε ποιότητα κύλισης, ενώ, έχοντας ξεφορτωθεί το επιπλέον βάρος του τρίτου διαφορικού και εν γένει τις απώλειες του παλαιότερου συστήματος μετάδοσης (βλ. «Στο δυναμόμετρο»), το -έτσι κι αλλιώς σε όλες τις διαστάσεις μεγαλύτερο και βαρύτερο- RAV συνεχίζει να έχει αξιοπρόσεκτες επιδόσεις. Και ας μη γελιόμαστε: δεν ευθύνονται οι 2 επιπλέον ίπποι του κινητήρα!
Από το A έως το Ω, το RAV μυρίζει άσφαλτο: από την ηχομόνωση και τη θέση οδήγησης, η οποία έχει... Yaris-οποιηθεί (οι πολύ ψηλοί θα ήθελαν λίγο χώρο ακόμα), μέχρι το μη απενεργοποιούμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, που συνεργάζεται με το ηλεκτρικό (πλέον) σύστημα διεύθυνσης. Σε αυτήν την περίπτωση, στο σωστό σε αίσθηση και βάρος τιμόνι (καλύτερο απ’ το παλιότερο ηλεκτροϋδραυλικό!) εφαρμόζεται αυτόματα τάση προς τη φορά όπου απαιτείται η όποια διόρθωση - για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται τάση υπερστροφής ή υποστροφής, αλλά και όταν κατά την επιβράδυνση-επιτάχυνση οι τροχοί έχουν διαφορά πρόσφυσης (πατούν οι δύο σε βρεγμένη άσφαλτο και οι υπόλοιποι σε στεγνή).
Σε συνδυασμό, λοιπόν, με την αυξημένη ποιότητα κύλισης, το πολύ καλό ζύγισμα στο δρόμο και τις πιο σφικτές αναρτήσεις, αλλά και τις παρεμβάσεις στη χαρτογράφηση του κινητήρα, που προσδίδουν έναν αλέγρο χαρακτήρα, και το «βάθος» σχεδόν σε όλο το φάσμα των στροφών, το νέο RAV διατηρεί αναμφίβολα τον τίτλο του «GTi των SUV»!
Στον αντίποδα, ο κινητήρας του Suzuki είναι αυτός ο οποίος στα χαρτιά είναι ο ασθενέστερος (140 ίπποι/6.000 σ.α.λ. και 14,8 χλγμ./4.100 σ.α.λ.), αλλά και στην πράξη δεν πάει... πίσω. Ως τυπικός 16βάλβιδος προσφέρει απόκριση και ελαστικότητα μετά τις 3.000 σ.α.λ., αλλά έχει και μικρό εύρος λειτουργίας, αφού μετά τις 5.000 σ.α.λ. η απόδοσή του κάμπτεται σημαντικά και παρουσιάζει και αυξημένο θόρυβο. Ο θόρυβος τόσο από το κινητήριο σύνολο όσο και από το σύστημα μετάδοσης είναι, μάλιστα, και ένα σημαντικό μειονέκτημα του αυτοκινήτου έναντι των ανταγωνιστών. Για να κυριολεκτούμε, μπαίνοντας από το ένα αυτοκίνητο στο άλλο, αμέσως ο οδηγός αντιλαμβάνεται ότι κάτω από το εντυπωσιακό «καβούκι» του νέου Vitara κρύβεται τεχνολογία παλαιότερης... κοπής, αφού ούτε η ταχύτητα ούτε η οδική συμπεριφορά θα κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τους αντιπάλους.
Το πλεονέκτημα του Forester είναι ότι απλώς... φοριέται, όντας ό,τι πιο κοντινό σε... ΙΧ από τη θέση του οδηγού. Σε συνδυασμό με το χαμηλότερο βάρος του, επιταχύνει εύκολα και προσφέρει μια σημαντική διαφορά σε επίπεδο αίσθησης. Και αυτό, γιατί το Subaru είναι το ταχύτερο των τριών στις επιδόσεις από στάση (0-100 χλμ./ώρα σε 9,9 δλ., έναντι 11,0 και 12,1 των RAV και Vitara, αντίστοιχα), αλλά σχεδόν ταυτόσημο με το Toyota στις ρεπρίζ, γεγονός που αποκαλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χαρακτήρα του κινητήρα του: πολύ δυνατός στις μεσαίες και υψηλές στροφές (ανεβάζει αγόγγυστα μέχρι τις 7.000!), όχι όμως τόσο σταθερός σε όλο το φάσμα όσο ο VVT-i. Δε θα μπορούσε, άλλωστε, η υπερτετράγωνη αρχιτεκτονική μικρής διαδρομής-μεγάλης διαμέτρου (92x75 χλστ.) να ανταγωνιστεί στις χαμηλές στροφές τα 86x86 χλστ. του RAV. Aπλώς, σε αυτήν την περιοχή επωφελείται με τον καλύτερο τρόπο από το χαμηλότερο, σχεδόν κατά 100 κιλά, βάρος του αμαξώματος. Στην κατανάλωση, πάντως, τα Forester και RAV4 έρχονται σχεδόν ισόπαλα, με 12,6 και 12,9 λίτρα/100 χλμ., αντίστοιχα, ενώ αρκετά πιο βενζινοβόρο αποδεικνύεται το Grand Vitara, με 14,5 λίτρα/100 χλμ.

Στο χώμα
Μπαίνοντας στο χωματόδρομο, ξέρουμε τι έχουμε να περιμένουμε από το Forester: μια ενδοτική και υποδειγματική στην αποστολή της ανάρτηση, ένα τιμόνι που, αν και στην άσφαλτο μπορεί να δείχνει κάπως ελαφρύ, στα εκτός της πεπατημένης βρίσκει τον εαυτό του και μια εύκολα ρυθμίσιμη οδηγική συμπεριφορά, χάρη στα δύο μπλοκέ διαφορικά, χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα να περιορίζουν τις ορέξεις του οδηγού. Με λίγα λόγια: δε θες να κατέβεις! Ένα εκτός δρόμου εργαλείο, ίσως όχι απόλυτα με την έννοια ενός... Caterpillar, αλλά με αυτήν ενός εργαλείου διασκέδασης.
Ακολουθώντας την παράδοση του off road animal, το Grand Vitara έχει τις δυνατότητες, χάρη στα «κοντά» (κοντύτερες οι σχέσεις εν συγκρίσει με αυτές του Forester) και το «κλείδωμα» του κεντρικού διαφορικού. Επίσης διαθέτει και καλή απόδοση της ανάρτησης στο χώμα, λόγω της ικανής διαδρομής της, όμως δε λείπουν οι αναπηδήσεις της στις εγκάρσιες ανωμαλίες, πράγμα που ισχύει και στην άσφαλτο.
Η απόσβεση της ανάρτησης, η οποία στο RAV4 είναι σαφώς βελτιστοποιημένη για ασφάλτινη χρήση, είναι και το βασικό μειονέκτημα του αυτοκινήτου έναντι των αντιπάλων στο χώμα, αφού αποδεικνύεται σχετικά σκληρή για τέτοιου είδους χρήση. Η διαφοροποίηση στο σύστημα μετάδοσης έναντι της προηγούμενης γενιάς έχει μεταβάλει και τη γνώριμη απόκριση της μετάδοσης. Κατά την εκκίνηση σε ολισθηρό έδαφος, oι εμπρός τροχοί θα σπινάρουν πριν μεταφερθεί ποσοστό ροπής και στους πίσω, σε χρόνο, όμως, που αποδεικνύει τη γρήγορη εμπλοκή του ηλεκτρομαγνητικά ελεγχόμενου συμπλέκτη. Πάντως, με την ενεργοποίηση του «κλειδώματός» του, το RAV4 καταφέρνει αρκετά καλά να ξεφύγει από τις κακοτοπιές, τουλάχιστον προτού η ταχύτητα υπερβεί τα 40 χλμ./ώρα. Το νέο μοντέλο διαθέτει για πρώτη φορά και το σύστημα «Hill Assist», που δεν επιτρέπει στο αυτοκίνητο να τσουλήσει κατά τη διάρκεια εκκίνησης σε ανηφόρα, όμως, σε αντίθεση με το αντίστοιχο σύστημα του Forester, για την ενεργοποίησή του ο οδηγός θα πρέπει πρώτα να πιέσει δυνατά το πεντάλ του φρένου (!). Περίεργα πράγματα...

Αποτέλεσμα;
Περισσότερο από ποτέ, οι δύο αντίπαλοι που πάντα μάχονταν για την κορυφή της κατηγορίας και αποτελούσαν την αφορμή για ατελείωτες ώρες συγκριτικών δοκιμών και θεωρητικών αναλύσεων έχουν αρχίσει να αποστασιοποιούνται. Μιλάμε, βέβαια, για RAV4 και Forester, που πλέον χαράσσουν ξεκάθαρα διαφορετική πορεία: το μεν Toyota κτίζοντας και αξιοποιώντας όλα αυτά τα προσόντα που του προσέδωσαν τον τίτλο του «GTi των SUV», αλλά και τους χώρους και την πολυμορφικότητά του, το δε Subaru αποκτώντας πλέον ξεκάθαρα το πάνω χέρι εκεί όπου η άσφαλτος τελειώνει. Κατ’ αυτήν την άποψη, και τα δύο είναι κορυφαία και η επιλογή έχει να κάνει μόνο με τις ανάγκες του υποψήφιου αγοραστή. Ναι στο Toyota (ήδη κατοχυρώνει μια θέση για τα «Aριστεία» του 2006), εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην άσφαλτο και περιστασιακά στο χώμα, ναι και στο Forester, εφόσον το SUV αποτελεί κατά βάση ένα εργαλείο διασκέδασης ή μεταφοράς που θα αξιοποιηθεί καταλλήλως και στο χώμα.
Αουτσάιντερ σ’ αυτήν τη μάχη, το νέο Grand Vitara, κυρίως γιατί δεν ξεχωρίζει αισθητά σε κάποιον από τους παραπάνω τομείς, προδομένο γαρ από την επιλογή κινητήρα και μετάδοσης. Σε αυτήν την περίπτωση, μόνο η εξωτερική εμφάνιση και η εσωτερική απτή ποιότητα είναι σε λίαν υψηλά επίπεδα και μπορούν να αποτελέσουν, υπό προϋποθέσεις, κίνητρο αγοράς έναντι των δύο αντιπάλων._ 4Τ

TOYOTA RAV4
YΠEP / ΠOIOTHTA KYΛIΣHΣ / XΩPOI / KINHTHPAΣ

KATA / ANAPTHΣH EKTOΣ ΔPOMOY

SUBARU FORESTER 2.0X
YΠEP / EΠIΔOΣEIΣ / OΔIKH ΣYMΠEPIΦOPA / KONTEΣ ΣXEΣEIΣ

KATA / TAMΠOYPA ΠIΣΩ

SUZUKI GRAND VITARA
YΠEP / AΠTH ΠOIOTHTA / EKTOΣ ΔPOMOY ΔYNATOTHTEΣ

KATA / ΘOPYBOΣ KINHTHPA-ΣYΣTHMATOΣ METAΔOΣHΣ / KATANAΛΩΣH

MAΣ APEΣE
H ΠOΛYMOPΦIKOTHTA TOY RAV4
H EYKOΛH EMΠΛOKH TΩN KONTΩN ΣXEΣEΩN TOY FORESTER

ΔE MAΣ APEΣE
ΠOY EIXAME... ΣYNHΘIΣEI TO ΔEYTEPO ΛEBIE TOY GRAND VITARA
H ΘEΣH TOY EΠIΛOΓEA TAXYTHTΩN TOY RAV4 KAI H ΔIAΔPOMH TOY

ΘA MΠOPOYΣE
NA YΠOΣTHPIΞEI ENAN ΠOΛY ΔYNATOTEPO KINHTHPA TO ΠΛAIΣIO TOY GRAND VITARA

TO ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Προσαρμοσμένες πάνω στο μεταξύ τους ανταγωνισμό οι τιμές των τριών SUV και πιο προσγειωμένες (επιτέλους!) οι τιμές του Toyota. Και τα τρία αυτοκίνητα έχουν από τρεις εκδόσεις, από τις οποίες θα επιλέγαμε τις μεσαίες (VS και Executive) στην περίπτωση των Forester και RAV4, στην τιμή των 31.900 και 32.900 ευρώ, αντίστοιχα. Σε αυτές περιλαμβάνεται ό,τι μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα σύγχρονο SUV, όπως ζάντες αλουμινίου, δερμάτινος λεβιές ταχυτήτων αλλά και τιμόνι, 6πλό ραδιοCD, ηλιοροφή και αυτόματος κλιματισμός. Οι διαφορές εντοπίζονται στα χειριστήρια για το ηχοσύστημα πάνω στο τιμόνι, το VSC και τους 9 αερόσακους του RAV, ενώ, στον αντίποδα, το Forester προσφέρει cruise control, 4 αερόσακους και προβολείς ομίχλης.
Στην περίπτωση του 5θυρου Grand Vitara, θα προτείναμε την κορυφαία έκδοση, με σχεδόν όλα τα παραπάνω (χωρίς, όμως, cruise control ή σύστημα ελέγχου πρόσφυσης), αλλά με δερμάτινα καθίσματα, η οποία κοστίζει 32.000 ευρώ.
Τέλος, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι οι βασικές τιμές των τριών SUV είναι 29.500 ευρώ για το Toyota, 27.500 για το Suzuki και 28.900 για το Subaru.

ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ
Στα διαγράμματα ροπής και ισχύος βλέπουμε δύο παρεμφερείς σε μέγεθος και ποιότητα καμπύλες για τα Forester και RAV4, με το τελευταίο να υπερτερεί, αντίθετα απ’ ό,τι στα χαρτιά, στις μέγιστες τιμές (113,8 ίπποι/5.800 σ.α.λ. και 16.3 χλγμ./4.000 σ.α.λ.). Αυτό δεν πρέπει να μας φαίνεται παράξενο, αφού η μέτρηση γίνεται, όπως πάντα, στους τροχούς, και η συνεχώς εμπλεγμένη διάταξη των τριών διαφορικών του Forester καταναλώνει περισσότερη ισχύ σε σχέση με το σύστημα δύο διαφορικών του κατά βάση προσθιοκίνητου RAV4.
Ωστόσο, πρέπει να παρατηρήσουμε τη δυναμική του κινητήρα του Subaru στις υψηλές στροφές (ανεβάζει σταθερά μέχρι τις περίπου 7.000 σ.α.λ.) και την ελαφρά υπεροχή του Toyota στις χαμηλές. Αξιοσημείωτη και η μικρή πτώση στις 3.500 σ.α.λ., λόγω εμπλοκής του VVT-i, γεγονός που στην περίπτωση του Forester συμβαίνει περίπου στις 5.000 σ.α.λ., φανερώνοντας τη διαφορετική προσέγγιση των δύο κατασκευαστών στη χαρτογράφηση των κινητήρων.
Επιβεβαιώνοντας την αίσθηση στο δρόμο, το Suzuki αποδεικνύεται το ασθενέστερο των τριών, με μόλις 93 ίππους στους τροχούς και 14,1 χλγμ. ροπής, ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε και το μικρό ωφέλιμο εύρος απόδοσης, που φαίνεται καθαρά από τη ραγδαία πτώση των δύο καμπυλών ισχύος και ροπής.

«Ουσιαστικά, οι τεχνικοί αλλά και το μάνατζμεντ της Τοyota ποντάρουν τα ρέστα τους στο ασφάλτινο alter ego του καλοπουλημένου μοντέλου τους. Το νέο RAV διατηρεί αναμφίβολα τον τίτλο του “GTi των SUV”!»

«Μπαίνοντας από το ένα αυτοκίνητο στο άλλο, αμέσως ο οδηγός αντιλαμβάνεται ότι κάτω από το εντυπωσιακό “καβούκι” του νέου Vitara κρύβεται τεχνολογία παλαιότερης... κοπής.»

«Με λίγα λόγια: από το Forester δε θες να κατέβεις! Ένα εκτός δρόμου εργαλείο, ίσως όχι απόλυτα με την έννοια ενός... Caterpillar, αλλά με αυτήν ενός εργαλείου διασκέδασης.»